Home : Stiri : 2005-07-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Bucurestii ignora romanii de pretutindeni

18.07.2005, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 2684   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului au adoptat o rezolutie prin care cer respectarea drepturilor romanilor din jurul frontierelor si din Balcani, care sunt supusi unui proces continuu de asimilare, relateaza Rompres. In rezolutia adoptata la inchiderea Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, cei 120 de participanti au atras atentia ca bursele acordate de statul roman studentilor romani din afara granitelor nu sunt distribuite in conformitate cu necesitatile comunitatilor.

In plus, dobandirea sau redobandirea cetateniei romane continua sa fie un punct nevralgic, in special pentru romanii din Republica Moldova, care trebuie sa astepte opt ani ca sa devina cetateni romani.

De asemenea, s-a subliniat ca lipsa unei politici de lobby pentru Romania face ca romanii din diaspora sa actioneze dezorganizat, iar statul roman sa nu-si afirme mai sustinut interesul pentru romanii de pretutindeni. Ca urmare, se cere adoptarea, in regim de urgenta, a legii de sprijin pentru romanii de pretutindeni si a celei pentru reglementarea actiunilor de lobby, in vederea imbunatatirii si mentinerii unei imagini pozitive a Romaniei si a romanilor in lume, dar si preluarea sau crearea pe langa Presedintia Romaniei, a Departamentului de Stat pentru Romanii de Pretutindeni.

Semnatarii rezolutiei sunt asociatiile romanesti din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Austria, Olanda, Australia, Italia, SUA si Spania.

Suferintele romanilor timoceni

Romanii din Timocul sarbesc se confrunta cu mari probleme legate de pastrarea identitatii lor nationale, in conditiile in care nu au scoala in limba romana. Reprezentantii comunitatii romanilor din Timoc au atras atentia, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului ca, in 2005, copiii nu invata in limba materna, nu exista presa scrisa sau audio-vizuala in limba romana si singura biserica in care serviciul religios se oficia in romana a fost tinta unor atacuri ale autoritatilor sarbesti. Presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, Predrag Balasevic, a spus ca o problema in plus o constituie dezinteresul statului roman fata de prioritatile romanilor timoceni. ''Acest an este aproape unul pierdut pentru ca nici un proiect nu a fost derulat, pana in prezent, de Departamentul pentru Romanii din Pretutindeni'', a spus Predrag Balasevic. (D.E.)

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772263