Home : Stiri : 2005-06-07
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Mitropolia Banatului cere pamintul de sub un hotel

07.06.2005, Timisoara, TM - Ev.Zilei.ro Afisari: 3342   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Terenul, situat chiar in centrul Timisoarei, valoreaza aproape o jumatate de milion de euro

Mitropolia Banatului are de primit zeci de hectare de padure, imobile si terenuri care i-au fost confiscate abuziv sub regimul comunist si care nu au fost inca retrocedate. Una dintre cele mai spectaculoase revendicari este o suprafata de 1.196 de metri patrati, pe care se afla acum Hotelul Continental din Timisoara. Terenul, situat chiar in centrul orasului, este evaluat in prezent la 480.000 de euro.

Mitropolia Banatului a formulat acum doi ani mai multe revendicari in baza Ordonantei de Urgenta 94/2000, completata si modificata prin Legea 501/2002. Este vorba de bunurile Bisericii Ortodoxe Romane, care au fost confiscate abuziv de stat in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Alaturi de 30 de hectare de padure si tot atitea case parohiale, Mitropolia Banatului a cerut comisiei special infiintate in acest sens si un teren situat chiar in centrul Timisoarei. Suprafata se intinde pe 1.196 de metri patrati si este delimitata de sediul Bancii Tiriac, complexul Bega si Hotelul Continental. Terenul respectiv a intrat in patrimoniul Mitropoliei Banatului in anii ’30, cind a fost cumparat de la Primaria orasului, cu scopul ridicarii unei biserici in parohia “Cetate”. Constructia nu a fost inceputa din varii motive, astfel ca terenul a fost preluat de stat, odata cu venirea comunistilor la putere. In 1971, aici a fost construit cel mai inalt hotel din vestul tarii, Continental, cu 13 etaje, devenit o unitate model. Potrivit expertilor imobiliari, un metru patrat in zona costa in prezent circa 400 de euro, de unde rezulta ca intreaga suprafata valoreaza circa 480.000 de euro, adica peste 17 miliarde de lei.

Restituire sau despagubire

Mitropolia Banatului nu a primit pina in acest moment nici un raspuns de la comisia care se ocupa cu aceste revendicari. Preotul vicar Aurel Miculescu spera ca, in cazul in care se decide ca terenul nu poate fi retrocedat in natura, Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca o despagubire la pretul pietei. “In baza Ordonantei 94, am cerut tuturor parohiilor din raza noastra sa ne trimita inventarul bunurilor expropriate. Am solicitat in total 30 de case parohiale pentru cele cinci protopopiate”, ne-a declarat preotul Aurel Popescu, consilierul economic al Arhiepiscopiei Timisoara. Pina acum, a fost aprobata retrocedarea numai pentru 14 imobile, celelalte cazuri fiind inca pe rol, ca si terenului de sub Hotelul Continental. Cel care a semnalat faptul ca aceasta suprafata a apartinut Mitropoliei Banatului a fost chiar parohul din “Cetate”, Ioan Bude, care se arata insa destul de rezervat. “Am facut solicitarea ca sa vedem ce ne raspunde comisia speciala de retrocedare. Pina acum nu avem nici un raspuns. Ideea este ca, daca primim terenul, s-ar putea negocia cu hotelul o eventuala inchiriere, o concesiune sau un schimb de terenuri. Oricum, soarta pamintului va fi decisa de consiliul parohial”, ne-a declarat preotul Ioan Bude. Directorul Hotelului Continental, Danut Tiberiu Lupu, sustine ca nu stie nimic desprea aceasta chestiune. “Vom astepta sa vedem ce se hotaraste mai intii la nivel de stat si apoi la Mitropolie. In functie de punctul lor de vedere, vom discuta. Oricum, nu cred ca aceasta situatie ar putea sa ne afecteze activitatea”, ne-a declarat Lupu.

Padurea mai asteapta

Acum trei ani, Mitropolia Banatului a solicitat sa i se restituie, pe raza comunei Giroc, 30 din cele 500 hectare de padure care i-au fost confiscate abuziv de comunisti. Pina in prezent, nu s-a primit insa nici un raspuns de la comisia de specialitate din Bucuresti, care se ocupa cu retrocedarea bunurilor bisericesti.

Georgeta Petrovici

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772072